lördag 9 februari 2013

Arbetslöshet!

Arbetslöshet är något som drabbar hela sverige just nu. I december 2012 låg arbetlösheten på 7,4 %. Det är en uppskattning på 371 000 invånare. Det är en stor ångest i många personers liv, en ångest som kommer vara kvar för många i en tid. Jag ska börja om att berräta om mina personliga åsikter och tankar gällande Arbetslöshet. Sen ska jag dessutom skriva vad Socialdemokraterna och Moderaterna vill göra.

När jag gick ut skolan sa hade jag vikariat, på en gång, över sommaren. Jag trivdes bra på mitt jobb, och jag hade aldrig mått så bra psykist innan. Jag vet inte om det var kombinationen av sommaren, vänner, min dåvarande flickvän, min nya egna lägenhet och bara allmän välfärd som gjorde det. En stor lycka och säkerhet var såklart min ekonomiska trygghet. En säkerhet som fick mig att vilja leva livet. Jag planerade att åka utomlands, köpa nya kläder, kunna äta vad jag ville och det fanns inga gränser kändes det som. Jag tjänade inte bättre än vad andra gör, det var en normal lön. Men för mig som aldrig fått löner innan, så var det nytt och spännande. Jag hade det bra några månader, tills mitt vikariat var slut. Då visste jag att jag var tvungen att söka bidrag. Jag fick mitt bidrag och jag undrade hur jag skulle kunna klara mig på den här summan. Jag som alla andra var tvungen att söka jobb med mera för att få pengarna. Det är inget jag klagar över, det är en självklarhet att man måste göra det. Men den lilla summan. Räkningarna oroade mig inte, jag såg att jag skulle kunna betala de, vilket jag prioiterar först. Men det andra. Det skulle bli på en skör tråd, såg jag. Om jag skulle leva snålt så skulle jag klara mig med mat, det såg jag det med. Men allt det andra? hur ska jag kunna gå ut och roa mig, ha råd med gymkort och allt det där andra.

Ni tänker säkert "du har råd med räkningarna och du klarar dig med mat om du lever snålt, var glad och gnäll inte", Jag är inte här för att gnälla, jag är här för att få folk att tänka lite. Jag förstår att många ser det som en belastning med bidragstagare. Och ja. Jag tänker inte ljuga, i längden så blir vi det. Det finns en lösning för oss. Det är jobb. Jag vet att många tror att, många av oss bidragstagare inte vill jobba, och tycker det är "chill" att gå hemma. "det är klart jag vill tjäna 10. 000 kronor mindre i månaden, aldrig kunna unna mig något jag vill ha, och känna daglig ångest över att kanske få leva utan mat en vecka i slutet av månaden". Seriöst, de flesta vill ha jobb, och det är viktigare än vad man tror för psyket med. Arbetslöshet leder till ångest, det ger mindervärdskomplex, deprissioner och mycket mer. Jag vill säga att arbetslöshet leder till folksjukdom över hela landet. Arbetslöshet kostar mycket pengar för samhället med. När så mycket folk mår dåligt så blir det mycket högre kostnader för vården. Och vilka får betala för vården? Jo det är skattebetalarna. Om man kollar på sverige, som land, så är arbetslösheten ett nästan lika stort problem för er med arbete, på grund av alla kostnader. Vägen till välfärd är självklart fler arbeten, och jag talar nog i de flesta arbetslösas vägnar, när jag säger att vi verkligen vill jobba. Det är även en solidarisk stolthet att känna, att man faktist bidrar till samhället.

Jag tänker lägga ut vad socialdemokraterna och Moderaterna tänker om arbetslöshet. Jag väljer de här 2 partierna, för att det är de 2 partierna som jag har mest tankar om.

Socialdemokraterna:
Vi vill stärka samverkan mellan politik, näringsliv och akademi. Vi vill därför tillsätta ett innovationspolitiskt råd under ledning av statsministern. Vi vill stimulera innovationssektorn och tillgodose efterfrågan på nya behov genom nya varor och tjänster. Därför vill vi se över den offentliga upphandlingen så att den blir mer innovationsdrivande. Vi vill sluta rekryteringsgapet på arbetsmarknaden. Genom investeringar i utbildning och utveckling gör vi så att företagen kan hitta den kompetens de behöver.Vi vill att riskkapialförsörjningen för småföretagen stärks och effektiviseras. De små företagen behöver bra tillgång till riskkapital och ska inte hindras i sin expansion av onödiga finansieringsproblem. Vi vill att staten tar över ansvaret för den andra sjuklöneveckan. Det innebär en stor avlastning, inte minst för de mindre företagen och gör att fler vågar anställa. Vi vill att de svenska företagen ska få bättre draghjälp i att etablera sig på nya och växande marknader. Vi vill investera mer i exportstöd för de mindre företagen.

Källa: http://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/Jobben---var-tids-viktigaste-fraga/

Moderaterna: Vi satsar på utbildning, forskning och infrastruktur.
• Vi sänker skatten. Dels för att göra det billigare att anställa människor, men även för att vanligt folk ska få mer i plånboken när de själva arbetar. Detta stimulerar nya jobb.
• Vi tycker att alla jobb är viktiga och behövs. Vi välkomnar alla jobb med avtalsenliga villkor. Detta är grunden för vår politik och ett skäl till att jobben blir fler.


Källa;
http://www.moderat.se/nyhetsartikel/sa-har-skapar-vi-fler-jobb

Jag tänker inte skriva ut vad jag tycker om deras politik, på grund av att jag vill vara neutral, och för att ni läsare, ska kunna få er egen uppfattning, utan att bli påverkad av några andra.

Det här var allt för mig. Ha förövrigt en awesome lördagskväll, festa hårt!:).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar